Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Usein kysyttyä

Rakennustekniset kysymykset

Voiko ViVan jälkiasentaa?

Pääsääntöisesti ViVa ei ole jälkiasennettavissa. HifiStudion ViVa Viihdevalmis Koti® on tarkoitettu rakennusvaiheessa oleviin kohteisiin, jolloin pinnat ovat vielä auki ja audiokaapeloinnin saa helposti asennettua rakenteiden sisään piiloon. Kattavan integroidun äänimaailman voi käytännössä toteuttaa vain rakennusvaiheessa. Tämä prosessi sisältää koko talon audiosuunnittelun kaapeliasennuksineen, huomioiden eri tilojen kaiutinpisteet sekä tulevan laitekeskuksen. Joissakin tapauksissa ViVa soveltuu remonttikohteisiin, jos rakenteita avataan tarpeeksi, tai jos tehdään esim. alaslaskettu katto vanhaan kohteeseen. Tarkista aina kohteesi soveltuvuus ViVa-järjestelmälle ääniammattilaiseltamme tai urakoitsijaltasi.

Minkälaisiin kattotyyppeihin ViVa soveltuu?

ViVa soveltuu lähestulkoon kaikkiin yleisimpiin kattotyyppeihin, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Erilaiset sisäkattolevyt ja -paneelit, sekä materiaaleista mm. kipsilevy, puu, mdf, rima, erilaiset laminaattimateriaalit ja akustoivat katot käytännössä kaikki soveltuvat. Useimmat stretch-kattotyypit soveltuvat myös. Stretch-kattojen kohdalla kaiuttimet sijoitetaan pääsääntöisesti stretch-kattopinnan taakse, jolloin lopputulos on täysin näkymätön. Varmista kuitenkin aina kattotyyppisi soveltuvuus äänisuunnittelijaltamme, urakoitsijaltasi tai talotehtaaltasi.

Sisältyykö ViVa-paketteihin myös asennus?

ViVa-kaapelointi ja -laitepaketit eivät sisällä asennusta, ainoastaan yksilöllisen suunnittelun taloosi. Tyypillisesti asennuksen suorittaa asiakkaan oma sähköurakoitsija, ääniammattilaistemme ohjeistuksella. Pakettien mukana tulevat tarkat asennusohjeet ja lisäksi suunnittelu sisältää konsultoinnin asiakkaan sähköurakoitsijan kanssa. Mikäli kuitenkin tarvitset myös asennuksen, kauttamme on saatavilla asennuspalvelu erikseen tuntiveloituksella. Tästä voit tiedustella lisää osoitteesta: viva-audiosuunnittelu@hifistudio.fi

Voiko kattokaiuttimia maalata pintoihin sopivaksi?

Kyllä voi – kaiuttimen pintaan jäävä säleikkö spray-maalataan halutun kattopinnan sävyiseksi, tai vaihtoehtoisesti sisustusmaun mukaan vaikka näkyvästi korostusvärillä. Monia säleikköjä saa valkoisen värin lisäksi tilauksesta myös mustana. Moni kuitenkin haluaa kattokaiuttimien häivyttyvän täysin muuhun pintaan, jolloin spray-maalaus on hyvä vaihtoehto juuri tiettyä sävyä haettaessa.

Tarvitsevatko kattokaiuttimet 230V sähköliitäntää?

ViVa-järjestelmän kaiuttimet ovat pääsääntöisesti passiivikaiuttimia, jolloin 230V virtaa ei tarvita. Tästä johtuen kaapelointi on suhteellisen yksinkertainen toimenpide. Passiivikaiuttimien kestävyys on myös omaa luokkaansa, niiden toiminta-aika on yleensä rakennuksen koko elinkaaren kestävä. ViVa-järjestelmässä kaiuttimia kuitenkin ohjataan täysin langattomasti modernina monihuonelaitteistona.

Edellyttävätkö kattokaiuttimet kotelointia ja kaapelit putkitusta?

Jossain määrin äänenlaatua voidaan parantaa koteloimalla, mikäli sellainen mahtuu tilaan. Tätä tarkoitusta varten on saatavilla myös tehdasvalmisteisia koteloita. Useimmissa HifiStudion myymälöissä on mahdollisuus koekuunnella molempia ratkaisuja. HifiStudio suosittelee kaapeleiden putkitu kohdistuu vaurioitumisvaara. ViVa-pakkauksen kaapeli on laadukasta ja pitkäikäistä, sen voidaan odottaa kestävän koko rakennuksen eliniän. Putkituksesta päättää viime kädessä rakentaja ja vastaa ratkaisusta.

Kuinka paljon upotussyvyyttä tarvitaan kattokaiuttimille?

Yleensä upotussyvyyttä tarvitaan 80-120 mm mutta jopa alle 80 mm upotussyvyys on riittävä. Tarvittaessa valikoimastamme löytyy matalien tilojen kattokaiuttimia alle 80 mm upotussyvyydellä. Upotussyvyyteen lasketaan pintalevyn paksuus, sillä kattokaiuttimen ritilä ulottuu pintaan saakka. Esim. erikoiskovien kattokipsilevyjen paksuus on 13 mm, jolloin 80 mm upotussyvyyttä edellyttävä kaiutin tarvitsee vapaata tilaa 67-70 mm. ViVa-äänentoistopaketeissa on saatavilla laitekokonaisuuksia eri valmistajilta ja eri upotussyvyyksillä. Tarkista aina kohteeseesi soveltuva upotussyvyys.

Mitä jos jokin laitteista menee rikki, vaatiiko se rakenteiden purkamista?

Ei vaadi – kattokaiuttimet ovat kiinni ruuvikiinnityksellä, jolloin ne voidaan helposti myös irrottaa ja vaihtaa uusiin. Myöskin laitekeskuksessa sijaitsevat vahvistimet voidaan päivittää ja vaihtaa tarvittaessa uusiin. Lisäksi rakenteissa kulkeva audiokaapeli on niin ikään vaihdettavissa, mikäli se on putkitettu. Käytännössä mitään riskiä ei ole, että mikään äänijärjestelmän osa jäisi rakenteisiin makaamaan, sillä kaikki elementit ovat vaihdettavissa ja päivitettävissä. Kaikki ViVa-konseptiin kuuluvat äänentoistosarjat ja käyttämämme audiokaapeli ovat tunnettuja erittäin korkeasta laadustaan, jolloin mahdollisten vikojen määrä on minimaalinen. Käyttämämme audiokaapeli kestää jopa koko rakennuksen eliniän, jolloin vaihtotarvetta ei yleensä tule. Näiden lisäksi kaikilla laitevalmistajilla on omat takuunsa ja asianmukaisesti asennetulle audiokaapeloinnille myönnämme 10 vuoden takuun.

KAIUTTIMIEN SIJOITTELU

Miten kattokaiuttimet sijoitellaan

Optimaalista stereofonisuutta ajatellen kattokaiuttimet sijoitellaan yleensä vähintään 2 metrin päähän toisistaan ja rinnakkain keskelle tilaan oviaukosta katsoen. Yksilöllisesti talosi pohjiin tehtävässä kaapelointisuunnitelmassa saat myös huonekohtaisen kaiuttimien sijoittelukartan. ViVa-audiosuunnitelma tehdään optimaalisesti tyhjään tilaan, mutta kaiutinpisteitä voi toki siirtää niin halutessaan jo suunnitteluvaiheessa oman harkinnan ja sisutusratkaisujen mukaisesti. Löylyhuoneen kaiuttimet asennetaan yleensä lauteiden alle ja noin 60 cm korkeudelle lattiasta. Huomioi myös, että kattokaiuttimet ovat suunnattavissa ja niiden äänikeila on jopa 120 astetta

Montako kattokaiutinta tarvitaan yhdessä huoneessa?

Kattokaiuttimia myydään pareittain, jotta ne voidaan asentaa stereopareiksi. Yksi äänen tärkeimmistä ominaisuuksista on yhdenmukaisuus, se suosii samanlaisia kaiuttimia äänialueella – tai jopa koko rakennuksessa. Suuremmissakin tiloissa riittää yleensä 4 kaiutinta, kuten ViVa-laitekokonaisuuksissa on huomioitu. Nämä 4 kaiutinta voidaan käyttää pää-äänialueeseen tai vaihtoehtoisesti kahteen rinnakkaistilaan, joissa halutaan kuunnella samaa äänisisältöä. Pää-äänialue on usein olohuone-keittiökokonaisuus ja rinnakkainen esim. työhuone-makuuhuone. Kun itsenäisiä äänialueita lisätään useampi, syntyy ViVa-monihuonejärjestelmä.

Tarvitsenko aina vähintään kaksi kaiutinta yhteen tilaan?

Perinteisesti kattokaiuttimet on suunniteltu toimimaan vasemman ja oikean kanavan stereovahvistimen kanssa. Mikäli äänentoisto halutaan huomattavan pieneen tilaan, riittää että tilaan asennetaan yksi erikoiskaiutin, joka toistaa äänen stereona. Ääniammattilaisemme tekee aina yksilöllisen suunnitelman ja kaiuttimien sijoittelukartan talosi pohjiin, jossa huomioidaan jokaisen tilan koko ja kuinka monta kaiutinta tarvitaan optimaalisen äänenlaadun saavuttamiseksi. Saat suunnitelman yhteydessä myös suosituksen tiloihisi parhaiten soveltuvasta laitteistosta.

Voiko kattokaiuttimet asentaa suihkutilaan, saunaan ja terasseille?

Kyllä voi, sillä kattokaiuttimet kestävät kosteutta. ViVa-pakettien kaiuttimet on pääsääntöisesti valittu siten, että yksi ja sama malli sopii sekä katetulle ulkoterassille että suihkutiloihin. Löylyhuoneeseen sen sijaan eivät kattokaiuttimet sovellu, sillä kuumuus on katon rajassa korkeimmillaan. Saunan kaiuttimet sijoitetaan yleensä lauteiden alle. Tähän suosittelemme pinta-asennettavia ja säänkestäviä ulkokaiuttimia, jotka jäävät piiloon lauteiden taakse. ViVa-äänentoistopaketeista löydät myös nämä huippulaatuiset säänkestävät kaiuttimet valmiina setteinä.

PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ

Voiko kattokaiuttimet asentaa suihkutilaan, saunaan ja terasseille?

Kyllä voi, sillä ViVa on lähtökohtaisesti monihuonejärjestelmä ja rakenteisiin piilotettu audiokaapeliverkko jaetaan useisiin äänialueisiin. Koko rakennuksen kattavaa audiojärjestelmää voi siis kuunnella eri tiloissa itsenäisesti. Esim. täysin varustellussa noin 150 neliön kokoisessa ViVa-kodissa on parhaimmillaan 4-8 kuuntelualuetta, joista kussakin on yleensä kaksi tai neljä kaiutinta. Toisaalta langaton monihuonejärjestelmä mahdollistaa myös sen, että kaikissa tiloissa voidaan samaan aikaan kuunnella halutessaan samaa musiikkia. Mielimusiikkisi jatkuu katkeamatta, kun kävelet huoneesta toiseen. Koko järjestelmä toistaa upeasti audioviihdettä musiikista äänikirjoihin, joko kaikkialla samanaikaisesti tai erikseen. Integroitu kattokaiutinlaitteisto muodostaa äänimaailman, joka on todellinen monihuonejärjestelmien kuningas.

Tuotepaketissanne on 200m kaapelia, onko ViVa-järjestelmä kuitenkin langaton?

Kyllä on, ViVa Viihdevalmis Koti® on täysin langattomasti ohjattava koko kodin ääniviihdejärjestelmä. ViVa vaatii toimiakseen hyvän verkkoyhteyden koko talossa. Kaikki toimii langattoman verkon välityksellä ja voit ohjata koko kodin äänimaailmaa mistä tahansa puhelimellasi, tabletillasi tai esimerkiksi tietokoneella. Jokainen kaiutin tarvitsee toimiakseen virtalähteen, niin myös langattomasti toimivat kaiuttimet. ViVa-järjestelmä suunnitellaan siten, että kaikki kaapelit kaiuttimille ja vahvistimille kulkevat piilossa rakenteissa.

Sonos
Genelec
Bowers & wilkins
Dali
Harman
Bang & Olufsen