Hyppää sisältöön
Miten valita oikeanlaiset kaiuttimet kotiin?

Miten valita oikeanlaiset kaiuttimet kotiin?

Kaiuttimien valinta kotiin aiheuttaa monelle päänvaivaa loputtomalta tuntuvan valikoiman vuoksi. Oikeanlaisten kaiuttimien valitseminen kotiin riippuu monista tekijöistä, kuten huoneen koosta ja akustiikasta, käyttötarkoituksesta, musiikkimausta, budjetista, sisustuksesta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Tässä muutama yleisvinkki, miten valita sopivat kaiuttimet kotiin.

  1. Huoneen koko ja akustiikka: Suurempi huone tarvitsee yleensä suuremmat kaiuttimet, jotta ääni täyttää tilan tasapainoisesti. Pienemmässä huoneessa pienemmät kaiuttimet ovat yleensä riittävät ja ne on helpompi sovittaa esim. matalien taajuuksien osalta huonetilaan. Huonekorjauksen avulla on helppo sovittaa kaiuttimien bassotoistoa tilaan, mutta kaiuttimien sijoittelu, akustiikka ja muu oheislaitteisto vaikuttavat myös paljon asiaan.

  2. Mieti käyttötarkoitusta: Jos käytät kaiuttimia musiikin kuunteluun, kannattaa kuunnella erilaisia vaihtoehtoja, jotta sinun musiikkimakuusi ja tilaan sopivat kaiuttimet löytyvät. Kevyellä taustamusiikilla design ja huomaamattomuus voi ratkaista enemmän kuin puhdas suorituskyky. Elokuvia varten kannattaa pääkaiuttimiin panostaa ja monikanavaäänentoistossa myös keskikaiuttimen ja subbarin rooli on ratkaiseva. Taka- ja kattokaiuttimilla saadaan luotua tilantuntua ja toistettua leffojen erilaiset tehoste-efektit leffateatterimaisesti. Soundbarilla saat parannettua telkkarin ääntä melko helposti ilman johtosotkua, mutta lähtökohtaisesti erilliset kaiuttimet soivat aina hintaluokasta riippumatta paremmin (stereokuva, äänikuva, tarkkuus, sointibalanssi jne).

  3. Koekuuntele ennen ostopäätöstä: Kuuntele kaiuttimia ennen ostopäätöstäsi tai tutustu arvosteluihin, jotta saat käsityksen äänenlaadusta. Yleensä laadukkaasti toteutetut kaiuttimet tuottavat tasapainoisen äänen kaikilla taajuuksilla. HifiStudion kuunteluhuoneessa pääset rauhassa testaamaan erilaisia kaiuttimia ja opastamme myös sopivan oheislaitteiston hankinnassa.

  4. Mieti budjetti: Kaiuttimien hinnat vaihtelevat huomattavasti ja kallein ei välttämättä ole aina paras sinun tilaasi. HifiStudiolla opastamme sinulle sopivan hintaisten kaiuttimien löytämisessä ja meiltä löytyy erilaisia rahoitusratkaisuja, jolloin myös budjettia voi hiukan venyttää.

  5. Tutustu erilaisiin kaiuttimiin: On olemassa monia erilaisia kaiuttimia, kuten lattiamallit, hyllymallit ja upotettavat kaiuttimet. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja valitse kaiuttimet, jotka sopivat parhaiten kotisi tyyliin. Uppokaiuttimilla saat helposti laadukasta taustamusiikkia ilman näkyviä laitteita. Niihin tiloihin, missä kuunnellaan eniten musiikkia, kannattaa myös kaiuttimiin panostaa eniten.

  6. Kokonaisuus ratkaisee: pelkät hyvät kaiuttimet eivät riitä laadukkaseen äänenlaatuun, vaan kaiuttimet tarvitsevat kaverikseen myös hyvän vahvistimen. Vahvistinta voisi ajatella koko laitteiston ytimenä, jolloin sen tulisi olla riittävän tehokas ja laadukkaasti suunniteltu, jotta saat kaiuttimista kaiken irti. Myös kaiutinkaapelit vaikuttavat äänenlaatuun. Aktiivikaiuttimien kaveriksi riittää laadukas esivahvistin, koska kaiuttimissa itsessään on jo laadukas päätevahvistin mukana.

Kaiuttimia hankkiessa kannattaa olla yhteydessä lähimpään HifiStudio-myymälään, jolloin pääsemme opastamaan sinua kaiutinvalinnassa.

Ota yhteyttä Turun HifiStudion kauppias Lauri Eskolaan, niin kerron lisää sopivien kaiuttimien valinnasta kotiisi.

puh. 040 842 7125

email: lauri.eskola@hifistudio.fi

Edellinen julkaisu Haluatko ostaa tuotteet asennettuna Turun alueella?
Seuraava julkaisu Aalto 1pro - pikkujätti aktiivikaiutin Suomesta!