Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Miten toteuttaa äänentoisto kosteisiin tiloihin?

Miten toteuttaa äänentoisto kosteisiin tiloihin?

Oikeat tuotteet kosteisiin tiloihin

Kosteiden tilojen äänentoistossa tulee huomioida muutama tärkeä seikka. Ensinnäkin kaiuttimien tulee olla kosteuden kestäviä. Lähes kaikki upotettavat kaiuttimet voidaan asentaa kosteisiin tiloihin, jolloin myös kaapelit saadaan helposti vietyä rakenteisiin ja asennuksesta todella huomaamaton. Toinen vaihtoehto on kosteuden kestävä kotelokaiutin, joka on suunniteltu nimenomaan terassille tai kylpyhuonekäyttöön. Näitä kaiuttimia käytetään usein saunoissa, jolloin ne voidaan näppärästi asentaa lauteiden alle.

Kaiuttimia varten asennettava vahvistin tulee aina asentaa kuivan tilan puolelle eli esimerkiksi tekniseen tilaan, josta tehdään kaapelointi kaiuttimille. Kaikista näppärin järjestelmä saadaan tehtyä monihuonevahvistimella, jota saadaan ohjattua langattomasti esim. iPadilla tai älypuhelimella ja (langattoman) lähiverkon välityksellä.

Kaapelointina suositellaan käytettäväksi riippuen kaiutinvedon pituudestä väh. 2 mm2 paksuista hyvälaatuista kaiutinkaapelia, johon soveltuu esim. Atlas Element 2.0 erinomaisesti hyvän
häiriösuojauksen ansiosta.

Esimerkkiasennus puutalon kylpyhuonesaneerauksesta

Parhaimpaan lopputulokseen päästään aina hyvällä suunnittelulla ja tarpeeksi ajoissa tehdyillä valinnoilla. Vanhaan taloon saadaan tehtyä vaivattomasti langaton ja huomaamaton äänentoisto, kun suunnitellaan kaapelointireitit valmiiksi. Uutta taloa rakentaessa kaapeliputkitus on helpompi toteuttaa, mutta tässäkin tapauksessa suunnittelutyö tarpeeksi ajoissa tulee ottaa huomioon.
Tässä esimerkissä kylpyhuonetilat ja sauna saneerattiin täysin kokonaan eli koko homma lähti vanhojen rakenteiden purkamisella. Vanhassa kylpyhuoneessa ei ollut kunnon vesieristeitä ja muutenkin tiloista haluttiin tehdä modernimmat. Äänentoistolla haluttiin tuoda lisämukavuutta kylpy- ja saunahetkiin, joten tilaan suunniteltiin uppokaiuttimet kylpyhuoneen puolelle ja saunaan haluttiin lauteiden alle kosteuden kestävät kotelokaiuttimet.

Tuotteistus

Tuotteistus mietittiin äänenlaadun, ulkonäön ja kestävyyden näkökulmasta, joten kaiuttimiksi valikoituivat B&W:n kosteuden kestävät kaiuttimet. Talossa oli jo ennestään Bluesoundin monihuonetuotteita, joten tämä merkki valikoitui luontevaksi vahvistimeksi ja lähteeksi myös kostean tilan kaiuttimille. Kaapelointi tehtiin Atlaksen Element 2.0-kaiutinkaapelia käyttäen ja johdotus tehtiin tekniseen tilaan, jonne sijoitettiin Bluesound Powernode-monihuonevahvistin yhdessä Russoundin passivisen kaiutinkytkimen kanssa, jolloin kaiutinkuorma saatiin jaettua helpommaksi ja säädettyä lisäksi erikseen äänenvoimakkuus saunan ja kylpyhuoneen puolelle.

Kylpyhuoneen äänentoisto

Kylpyhuoneen puolelle asennettiin kaksi kappaletta B&W CCM362-uppokaiutinta. Näissä kaiuttimissa on erinomaista niiden pieni upotussyvyys (7,9 cm) ja huomaamaton ulkonäkö. Uppokaiuttimet asennettiin symmetrisesti kylpyammeen yläpuolelle ja samaan linjaan led-valaisimien kanssa. Kaiuttimien äänenlaatu riittää hyvin tällaiseen taustamusiikin soittamiseen ja kaiuttimet soivat hyvin myös hiljaa kuunneltaessa. Russoundin kaiutinkytkimestä säädettiin nämä uppokajarit soimaan aavistuksen verran hiljempaa kuin saunan kaiuttimet.


Kuva 1. Atlas Element 2.0 kaiutinkaapeli ja uppokaiuttimien paikat


Kuva 3. Uppokaiuttimet asennettunaKuva 4. Valmis kylpyhuone

Saunan äänentoisto

Saunan puolelle asennettiin lauteiden molempiin päätyihin tarpeeksi kauaksi kiukaasta kaksi kappaletta B&W AM-1 –kotelokaiutinta, joiden äänenlaatu, ulkonäkö ja tekninen toteutus on markkinoiden parhaimmistoa. Molemmat kajarit asennettiin tarpeeksi etäälle kiukaasta ja melko lähelle lattianrajaa, vähän alaviistoon suunnaten.


Kuva 5. B&W AM-1 saunakaiuttimetKuva 6. valmis sauna

Bluesoundin monihuonejärjestelmä

Bluesoundilla saadaan ohjattua erittäin helposti musiikkia langattomasti ja parhaimmalla mahdollisella äänenlaadulla. Tässä tapauksessa esim. saunassa voi siis kuunnella 24/192-tasoisia studio master-tiedostoja! Bluesoundissa on sisäänrakennettuna kaikki parhaimmat musiikkipalvelut, kuten Tidal, Spotify (Connect), TuneIn, Deezer jne. Lisäksi sillä voidaan toistaa lähiverkon kautta esim. NAS-verkkokovalevyltä musiikkia.


Kuva 7. Bluesound Powernode 2 kuvattuna edestä


Kuva 8. Bluesound Powernode 2 takapaneeliKuva 9. Bluesoundin ohjaussovellus

Yhteenveto

Saneerauksessa ja talorakentamisessa tärkeintä on saumaton yhteistyö eri toimijoiden välillä ja hyvä kommunikaatio eri osapuolten välillä. Vaikka kaiuttimien asennus toteutetaan yleensä viimeisenä, näiden paikkojen ja kaapeloinnin suunnittelu toteutetaan kuitenkin ensimmäisenä. Työmaavalvonta on siis avainsana!

Tuotteiden hinnat:

B&W CCM362: 110 €/kpl
B&W AM-1: 275 €/kpl
Bluesound Powernode 2: 899 €/kpl
Atlas Element 2.0: 10 €/m

Kiitos hyvästä yhteistyöstä kylpyhuonesaneerauksen toteuttaneelle Rakennusliike Kari Hämäläinen Oy:lle sekä suunnittelutyöstä KVA-Arkkitehtien Julianna Nevarille!
Edellinen julkaisu Denon Ceol RCD-N10 monitoiminen runsaudensarvi!