Hyppää sisältöön
Kuinka saada laitteet soimaan paremmin vaikeassa akustiikassa?

Kuinka saada laitteet soimaan paremmin vaikeassa akustiikassa?

1. Sijoittelu

Pääasiallisesti kaiuttimet toimivat optimaalisesti ollessaan irti rajapinnoista. Usein kaiuttimien optimipaikan löytäminen on senteistä kiinni, jolloin ei auta muuta kuin liikutella kaiuttimia sentti sentiltä hakien parhaalta kuulostavaa paikkaa. Huoneen seinämateriaalit ja muoto vaikuttavat siihen, miten lähelle seinää kaiuttimet voidaan sijoittaa. Betoniseinä buustaa basso-osastoa enemmän, kuin puumateriaali, koska puu imee ääntä itseensä.

Kaiuttimet tulisi myös sijoitella tasasivuisen kolmion mallisesti eli siten, että diskanttielementtien etäisyys toisistaan on yhtä pitkä, kuin niiden etäisyys kuuntelupaikasta. Kaiuttimien suuntaaminen kuuntelupaikalle myös vaikuttaa niiden sointiin ja tämä on täysin merkkiriippuvaista, mikä on optimisuuntaus millekin kaiuttimelle. Pääosin jos kaiuttimet ampuvat suoraan seinän suuntaisesti, saadaan diskanttitasoa laskettua, kun taas suoraan kuuntelupaikalle suunnattuna ääni tarkentuu ja terävöityy. Tietyt kaiutinvalmistajat, kuten esim. DALI, toimivat parhaiten ilman kuuntelupaikalle suuntausta.2. Kaiuttimet
  • suljettu kaiutin: tämä kaiutin toimii yleensä parhaiten vaikeassa akustiikassa, jolloin se voidaan asettaa todelle lähelle rajapintoja.
  • refleksiputki eteenpäin: yleensä näiden kaiuttimen bassotoisto ei lähde niin helposti kumisemaan, koska matalien taajuuksien energia ei ota boostausta takaseinästä. Tällaisesta hyvä esimerkki on DALI Zensor 5 ja 7, jotka voidaan sijoittaa lähelle takaseinää.
  • dibolibasso: tämän kaiutintyypin etuna on se, että basson säteilykuvio on kardioidi eli se ei säteile taaksepäin lähes ollenkaan. Dibolibassokaiutin saadaan tällöin toimimaan lähellä seinää ilman, että bassotoisto lähtee kumisemaan. Tällaisesta kaiuttimesta loistoesimerkki on legendaarinen Gradient Revolution.
  • dsp: tämän tekniikan avulla saadaan toisto sovitettua huoneeseen optimaaliseksi huonekalibroinnin ansiosta, jolloin vastetta saadaan sovitettua tasaisemmaksi. Genelecin DSP-aktiivikaiuttimet ovat markkinoiden huippua tämän tekniikan edustajina.
  • subwoofer ja pienempi jalustakaiutin: basson tasoa on tällaisella yhdistelmällä helpompi annostella omien mieltymysten mukaan, kuin järeällä lattiakaiuttimella. Toisaalta ongelmana voi olla subbarin ja kaiuttimen bassotoiston integroituminen toisiinsa, jolloin toisto ei ole täysin saumatonta. Yksi erinomainen parivaljakko on Genelecin G One ja F One subbari, joiden integroituminen toisiinsa on varsin erinomaista ilman suurempaa säätöä.
  • tukeva jalusta ja piikit: jalustakaiutin hyötyy erittäin paljon hyvästä jalustasta, jolloin bassotoisto saadaan napakaksi ja seurattavaksi. Huonolla alustalla kaiuttimet saavat alustan resonoimaan ja bassotoistosta tulee epätarkkaa ja mölisevää. Piikit taas eristävät jalustan huonerakenteista, jolloin matalat taajuudet eivät siirry niin helposti esim. alakertaan. Hifistudion valikoimasta löytyy tukevia jalustaratkaisuita, esim. What Hifi 2013 testivoittajajalka Custom Design FS104 Signature, jossa on jopa viisi putkea!


3. Akustointi

Akustointi on osa kodin asumisviihtyvyyttä. Hyvä akustiikka lisää myös työtyytyväisyyttä työpaikalla. Useimpien uusien talojen ongelmana on paha tärykaiku, jolloin puhe ja musiikki kuulostavat hälisevältä ja pistävältä. Pehmeillä materiaaleilla saadaan imettyä ääntä, jolloin musiikki ja puhe kuulostavat luonnollisemmilta.

Hifistudiolla on tarjota akustointiin erilaisia vaihtoehtoja, joista suosituimpia ovat Konton ja Softenin akustointipaneelit. Levyjä löytyy eri mitoilla, väreillä ja kuvioilla. Levyihin on mahdollista saada myös teetettyä omia kuvia. Helposti ja edullisesti alkuun pääsee Hifistudion omalla Konto 8-packilla, jossa tulee 8 suomalaisesta turpeesta valmistettua akustointilevyä. Mikäli haluat keskustella kotisi akustoinnista, tule käymään Hifistudion myymälässä tai tilaa akustointilevyjä verkosta!

Akustointilevyjen lisäksi kodin materiaali- ja huonekaluvalinnat parantavat huomattavasti akustiikkaa. Pehmeät materiaalit imevät ääntä ja lasipinnat taas heijastavat sitä. Suuret ja pehmeät huonekalut imevät tehokkaasti ääntä, kuten esimerkiksi sohvat, paksut verhot ja matot. Kirjahylly on myös erinomainen akustointiväline.

Ammattimaisin ratkaisu on akustiikkasuunnittelun käyttäminen, jolloin koko huone rakennetaan äänentoiston ehdoilla tehden tarvittavat mittaukset ja rakenteiden muutokset. Kysy Hifistudiolta lisää, jolloin voimme käyttää akustiikkasuunnittelussa ammattimaisia yhteistyökumppaneita ja omaa asiantuntijuuttamme.4. Laitevalinnat

Laitteet saadaan myös kuulostamaan vaikeassa akustiikassa paremmilta, kun tehdään oikeita laitevalintoja. Hifistudiolta löytyy esimerkiksi kotimainen DSpeaker Antimode, jonka avulla saadaan Genelecin DSP-tekniikan tavoin sovitettua kaiuttimien toistoa huoneeseen paremmin tasaamalla vastetta.

Yleensä myös vahvistinta ostaessa/päivittäessä tulisi valita sellainen, jossa on tarpeeksi virranantokykyä. Vahvistimen tulisi pitää kaiuttimia orjanaan, jolloin kaiuttimien toisto ja bassotaajuuksien kontrolli paranee ja muuttuu tiukemmaksi. Alimitoitetulla vahvistimella erityisesti bassotaajuuksista tulee epätarkkaa mölinää.

Yleisesti myös kaiuttimen suuri elementti tekee toistosta vaivattomampaa ja ääni irtoaa nätimmin, kuin pienielementtisestä purkista, jonka bassoviritystä on ulotettu keinotekoisesti alas fysiikan rajoja uhmaten. Välttämättä siis suuri kaiutin ja pieni huone -kombinaatio ei ole aina huonoin vaihtoehto, vaan kannattaa kokeilla avoimin mielin eri ratkaisuja.

Edellinen julkaisu Bang & Olufsen Stage - maailman paras soundbar?