Äänentoiston huomioiminen uutta taloa suunniteltaessa
Suunnittelu- ja kartoitustyö
kuva 1. kartoitus ja suunnittelu
Hifistudio tekee Suomessa eniten äänentoistosuunnitelmia yksityisasiakkaiden koteihin. Hifistudion palvelukonseptiin kuuluu aina maksuton ensimmäinen kotikäynti, jolloin kartoitetaan asiakkaan tarve ja lähdetään pohjapiirustusten kautta suunnittelemaan asiakkaalle sopivaa äänentoistopakettia. Pystymme tarvittaessa toteuttamaan myös äänentoiston ohella automatisoinnin, joka alkaa yleistymään Suomessa myös jo pienempiin koteihin.
Monelle äänentoiston huomioiminen saattaa tulla mieleen vasta siinä vaiheessa, kun talon seinät on jo pystyssä tai kun aletaan miettiä sopivaa muuttopäivää. Usein järkevästi toteutun järjestelmän asentaminen on jo tässä vaiheessa liian myöhäistä, joten tämän vuoksi myös äänentoistosuunnitelma täytyy huomioida jo samalla, kun tehdään sähkösuunnitelmaa. Hifistudio suunnittelee laitteiston sopivat sijoituspaikat, kaapelointireitit, optiot tulevaisuutta varten ja laitteiden yhteensopivuuden kodin muun sisustuksen kanssa.
Vaatimukset nykyajan järjestelmille
kuva 2. uppokaiuttimet katossa
Langattomuus on päivän kuuma sana, joka herättää paljon erilaisia mielikuvia. Lähtökohtaisesti hifilaitteet vaativat aina vähintään yhden kaapelin eli virransyötön. Langaton äänentoisto tarkoittaa käytännössä musiikin ohjaamista langattomasti kännykästä tai tabletilta, jonka vastaanottava laite syöttää kaapeleita pitkin kaiuttimille. Tarpeeksi ajoissa suunniteltu järjestelmä saadaan toimimaan lähes näkymättömästi, jolloin kaikki kaapelointi menee rakenteissa ja uppokaiuttimista näkyy vain ritilät katossa. Käytännössä tällä hetkellä ainoat tinkimättömästi toteutetut langattomat kaiuttimet valmistaa Bang&Olufsen, jolloin kaiuttimet vaativat pelkästään virtajohdot. Muilta valmistajalta löytyy taas erilaisia monihuonekaiuttimia, jotka liitetään kodin langattomaan lähiverkkoon, mutta nämä on tarkoitettu lähinnä taustamusiikin kuunteluun, esim. keittiön kaapin päälle.
Lähiverkkokaapelointi ja langaton lähiverkko
Nykyajan ja tulevaisuuden järjestelmät vaativat aina parhaimmillaan toimiakseen kiinteän lähiverkkokaapeloinnin, joka tulee tulee toteuttaa taloa rakentaessa jokaiseen kodin huoneeseen, siis ihan jokaiseen. Tällä hetkellä Cat6-standardin kaapeloinnilla päästään erinomaiseen tiedonsiirtonopeuteen. Tämän lisäksi tarvitaan väh. yksi langaton reititin asuinkerrosta kohden riippuen seinämateriaalista. Kiviseinäisessä suuressa talossa langattomia reitittimiä olisi hyvä olla useampikin, jotta saadaan peitettyä koko talon vaatimus langattomalle verkolle.Kaiutinkaapelointi
kuva 3. tekninen tila kesken laiteasennuksen
Kaiutinkaapelointi on yleensä hyvä päättää yhteen pisteeseen, joka nykyään yleensä tehdään tekniseen tilaan, jonne myös sijoitetaan muu laitteisto monihuoneäänentoistoa varten. Usein halutaankin yksi ns. parempi laitteisto esim. kotiteatterihuoneeseen tai olohuoneeseen, joka saadaan myös saumattomasti yhdistettyä kodin muuhun äänentoistoon. Uusimmissa kotiteatteri –ja stereovahvistimissa on tuki monihuoneäänentoistolle, kuten esim. Denonin uusimmat Heos-yhteensopivat av-viritinvahvistimet tai Bosen kotiteatterijärjestelmät. Myös vanhoihin vahvistimiin saadaan lisättyä jälkikäteen tuki monihuoneäänentoistolle erilaisten verkkosoittimien kanssa. Yleisimpiä merkkejä monihuoneäänentoiston toteuttamiseen ovat Sonos, Bose, Bluesound, Heos ja Bang&Olufsen.
Kaiutinkaapelia vedetään usein muutaman sadan neliön talossa pahimmillaan parin kilometrin verran, jolloin tämä aiheuttaa toisaalta vaatimuksia kaapelin suojauskertoimelle. Huonosti suojattua kuparikaapeli toimii aina myös ns. antennina, joka voi pahimmillaan sekoittaa kodin langattoman wlan-verkon. Laadukkaimmin toteutettuna käytetetään säteilyristiriitojen eliminoimiseen Atlas Cablesin Skotlannissa valmistettua asennuskaapelia, joka voidaan maadoittaa erikseen ja jossa on otettu huomioon tämä verkko-ongelma.
Käyttöönotto, opastus ja tekninen tuki
Osana Hifistudion palvelukonseptia on myös laitteiden asennustyön jälkeinen laitteiston käyttöönotto, optimointi ja asiakkaan opastus. Tekninen tuki jatkuu myös tämän jälkeen, joten laitteiston voi ostaa meiltä turvallisin mielin ja tuki jatkuu myös sen jälkeen, kun asennusauto on kaartanut pihasta pois. Yleisin ongelma nykyajan laitteistojen kanssa on langattoman lähiverkon toimivuus, joten tämä on kaiken perusta laitteiston toimivuudelle. Tarvittaessa me pystymme myös hoitamaan nämä laitteiston ulkopuoliset verkko-ongelmat, mutta näistä sovitaan aina kokonaisuutta sovittaessa erikseen.Mikäli olet siis rakentamassa taloa tai suunnittelemassa uutta äänentoistojärjestelmää kotiisi, kannattaa olla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa meihin yhteydessä. Tästä linkistä pääset varaamaan meille ajan myymälään tai tilaamaan maksuttoman ensimmäisen kartoituskäynnin.