Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Rega - kevyt ja jäykkä - lyhyt oppimäärä. 

Rega - kevyt ja jäykkä - lyhyt oppimäärä. 

Kevyt ja jäykkä. Mitä se tarkoittaa?


Englantilainen Rega Research on tullut tunnetuksi ennen kaikkea omaperäisistä levysoittimistaan. Aikojen alussa yhtiön perustaja Roy Gandy päätti tehdä itselleen kunnollisen levysoittimen, jouduttuaan pettymään kaupallisesti saatavilla oleviin tuotteisiin ja niiden yliolkaiseen suunnitteluun. Ohjenuorana alusta alkaen on ollut ainoastaan suorituskyvyn kannalta olennaisten asioiden painotus.

Alussa vuonna 1973 oli yksi Rega-levysoitinmalli, Planet, vielä lievästi eksoottisen oloisinen kolmiosaisine levylautasineen.


Vuonna 1975 soitin päivitettiin alumiinilautasen myötä Planar-mallimerkinnän alle, seuraavana vuonna 12mm paksu lasilautanen korvasi alumiinin ja eräs audiomaailman tunnetuimmista tuotesarjoista oli saanut lähtölaukauksensa. Planar 3 oli syntynyt.

Vuonna 1976 Rega esitteli myös ensimmäisen ’oman’ äänivartensa R200:n (japanilaisen Acos-yhtiön valmistaman vielä tässä vaiheessa tosin) ja vuonna 1977 syntyi toivottu  huokeampi pikkuvelimalli Planar 2. Tämä asetelma olikin sitten tuttu yli vuosikymmenen ajan.

Yhteistyössä japanilaisen äänirasiavalmistajan kanssa tuotettu R100-äänirasia esiteltiin vuonna 1980, ja taas saatiin kokonaisuuden hallinta yhden askeleen verran pidemmälle.  


RB, Rega Britain

Vuonna 1983 tehtiin jotain erityistä ja rohkeata. Vaikka LP-levyn ’kuolema’ oli lehdistön mielestä tosiasia uuden ja ihmeellisen digitaalisen CD-levyn saavuttua markkinoille, tämä pieni essexiläisyritys satsasi voimavaransa modernin ja entistä paremman äänivarren suunnitteluun ja valmistamiseen. Oli päätetty saada aikaan jotain joka jättäisi jälkensä historiaan, ja niin myös tehtiin. Syntyi RB300, tuo budjettihintaluokan jättiläinen. Äänivarsi jonka yhtenä kappaleena valettu putki oli suurissa sarjoissa toteutettuna ennennäkemätön suoritus.



RB300 poiki sisarmalleja ala- ja yläpuolelleen, varsiputken designia on vuosikymmenten myötä hienovaraisesti optimoitu pariin eri otteeseen, mutta harkittu perusperiaate on alusta lähtien ollut ennallaan. Yhtenä kappaleena valettu varsiputki yhdistettynä laadukkaisiin laakereihin tarjosi suorituskyvyn joka oli todella kova pala lähes kaikille kilpailijoille. Eikä ostajan poikkeuksellisesti tarvinnut myydä munuaistaan tai ottaa pankkilainaa huippulaadukkaan RB300:n hankkiakseen.

Regan äänivarsia alkoi näkyä myös muiden valmistajien soittimissa, siksi laadukas ja etenkin hinta/laatusuhteeltaan ylivoimainen se kilpailuun nähden oli. Aurinko paistoi kirkkaasti Essexin taivaalla, uusi luku vinyylitoiston historiaan oli kirjoitettu.




Takaisin suunnittelualustalle

Kun äänivarsi oli taputeltu ryhdyttiin optimoimaan myös pyöritintä entistä pidemmälle. Jo varhain Regalla ymmärrettiin, että levysoitin on todellisuudessa värähtelyjen mittauslaite. Jotta äänilevyn urassa piilevä mikroinformaatio saadaan mahdollisimman tarkasti poimituksi on olennaista luoda mahdollisimman kiinteä kolmiyhteys alkaen lautasen laakerista, edeten itse soittimen rungon kautta äänivarteen ja äänirasiaan. Massa haluttiin minimoida sieltä missä sitä ei tarvittu  – kevyt ja jäykkä oli kantava avainteoria.


Regan mallisto käsitti pidemmän aikaa käytännössä vain kaksi eri malliversiota, numerot 2 ja 3, kunnes vuonna 1995 esiteltiin tuolloinen huippumalli Planar 9 järeine ulkoisine virtalähteineen sekä aikanaan ennennäkemättömän kevyine runkoineen - jota toki ympäröi mekaanisesti eristetty jalopuinen kehys. Lasinen lautanen oli vaihtunut keraamiseksi ja myös äänivartta oli huippumallia varten kehitetty eteenpäin, sen tuntiessa nyt mallimerkinnän RB900 (myöhemmin RB1000).

Täyttäessään neljännesvuosisadan vuonna 1998 yritys esitteli juhlamallin P25 – tässä sisäänajettiin kevyen rungon ideaa huippumallia hieman edullisemmassa hintaluokassa.

Vuosituhannen taitteessa vanha tuttu Planar 2 / 3 -mallisto eteni evoluution myötä P2 / P3 -malleiksi. Muun muassa moottorin kiinnitys muutettiin näissäkin kelluvasta jäykäksi, jolla oli oma positiivinen vaikutuksensa nopeuden tarkkuuteen sekä toiston dynamiikkaan. Jo pitkään Regan ulkoisena tuntomerkkeinä ollut pelkistetty muotoilu lasisine levylautasineen ja huopamattoineen pidettiin luonnollisesti ennallaan.

Evoluutio teki juhlamallista P5:n, ja sen sekä huippumallin P9:n väliin esiteltiin P7, jossa yhdisteltiin P5:n ja P9:n rakenteellisia toteutuksia. P2 / P3 etenivät RP-sarjan malleiksi, lähes kaikki moottorit olivat nyt ulkoisille virtalähteille sopivia 24V toteutuksia. 33 1/3 kierrosta minuutissa pyörivä maailma alkoi olla valmis. Vai oliko?  


Najadi

Essexissä oli keveyden ja jäykkyyden ideaa viety edelleenkin pidemmälle. Oli syntynyt mystinen koemalli Naiad jossa oli hyödynnetty äärimmäisen hienostunutta hiilikuiturunkoa.



Mutta vaikka lopputulos oli ollut erittäin lupaava, oli hiilikuiturunko niin kallis toteuttaa ettei sitä voitu harkitakaan myyntimallistoon. Kuitenkin tämä ultrakevyt rakenne oli kerta kaikkiaan pakko jollain tavoin kesyttää kaupallisesti sovellettavaksi!


Luurankomalli

Uuden RP-sarjan yläpään mallit RP10 ja RP8 tekivät tästä todellisuutta. Harkiten valikoiduista materiaaleista valmistettu minimalistinen ja strategisesti jäykistetty runkokappale ei paina enää juuri mitään, eikä se kykene sanottavasti varastoimaan energiaa – se ei siis ’soi’. Tällaisessa soittimessa vain levy ’soi’. Koska puristinen riisuttu rakenne saattaisi joidenkin silmissä kuitenkin edustaa yliteknisyyttä, toteutettiin näihin malleihin nerokas ulkoinen vapaasti seisova kehys saranoituine pölykansineen – näin saatiin soittimen muotoilusta perinteinen, ’Regan näköinen’. On käyttäjän itsensä valittavissa pitääkö soittimensa riisutussa muodossa, vaiko täyspukeisena.  



Äänivarsissa mennään nyt kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa laskutavasta riippuen. Suurimman osan tehdyistä muutoksista havaitsee päälle päin vain harjaantuneella silmällä.


Pieni askel kohti maanpintaa

Nyt vastikään lippulaivamallien (RP10, RP8) alapuolelle esitelty uusi Planar 3 sekä erityisesti aivan uunituore Planar 6 vievät keveyden ja jäykkyyden niin pitkälle kuin tämä hieman huokeampi hintaluokka suinkin mahdollistaa. Planar 3:n alapuolelta löytyy tuttuun tapaan Planar 2 -mallimerkintää kantava päivitetty versio sekä täysin uudistettu lähtötason laatusoitin Planar 1. Mallisto on harmoninen ja ehjä.


Kiteytetysti:

Englantilainen Rega on audiovalmistaja jonka tuotteilla on sielu, ja joissa on havaittavissa selkeä looginen kehityspolku. Niissä näkyy pyrkimys koko ajan parempaan, kohti ideaalia. Näin Regan mallistoon ei esitellä uutuuksia sattumalta vaan kaikilla versioilla on selkeä paikkansa kokonaisuudessa.
Edellinen julkaisu Denon Ceol RCD-N10 monitoiminen runsaudensarvi!