Hyppää sisältöön
Mitä tarkoittaa oikeasti hyvä kotiteatteri?  

Mitä tarkoittaa oikeasti hyvä kotiteatteri?  

”Kalleimmat kaiuttimet ja suurin kuva mitä kaupasta saa!” Se tarkoittaa monelle viimeisen päälle olevaa kotiteatteria, lopputuloksen näkökulmasta näin ei kuitenkaan yleensä ole...



Suunniteltu ja hyvin toteutettu, erillinen huone kotiteatterikäyttöön, lasketaan tutkimusten mukaan samalla tavalla mukavuudeksi, kuin esimerkiksi uima-allas -osasto tai kuntosalihuone. Siellä viihtyy koko perhe, vaikka ei aiemmin olisi ollut kiinnostunut viihde-järjestelmistä tai harrastanut elokuvissakäyntiä kuin harvoin. Hyvästä kotiteatterihuoneesta muodostuu usein jopa yksi rentoutumisen muoto. Hyvä toteutus vaatii luonnollisesti suunnittelua. Minkä näköisen huoneesta haluaa sisustuksellisesta näkökulmasta, mikä on todellinen käyttötarkoitus, onko se puhtaasti mahdollisimman hyvä kotiteatteri vai samalla monimuotoinen harrastetila musiikinkuunteluhetkiä varten? Nämä kaikki vaikuttavat tilan suunnitteluun. Hyvässä elokuva- tai kotiteatterissa kuva näyttää ja ääni kuulostaa mahdollisimman lähelle siltä, miten elokuvan ohjaaja on sen tarkoittanut ja halunnutkin yleisön kokevan.

Hyvään lopputulokseen päästään vain jos huomioidaan kaikki tarpeelliset tekijät ja ne kaikki ovat linkissä toisiinsa. Näitä ovat mm. äänieristys, akustiikka, istuimet, laitteistot ja kaiuttimet, valaistus, ilmanvaihto, huoneen sisustus ja viimeistely sekä tietenkin ohjaus eli käyttömukavuus.

Yleensä sisustukselliset ehdot aiheuttavat eniten päänsärkyä suunnittelulle kun pitäisi samalla ottaa huomioon mahdolliset häiriötekijät mitkä vaikuttavat negatiivisesti elämykseen. Mahdollisimman hyvä kuvanlaatu, äänentoisto, laitepatteriston määrä ja sijoitus, huonekoko (mikä on meillä Suomessa lähtökohtaisesti jopa harrastetiloissakin valitettavan pieni) sekä monta muuta seikkaa.

Toimiva huoneakustiikka ei ole pelkästään akustiikkalevyjen sijoittelua sinne tänne, sillä se vaatii asiaan perehtymistä. On kuitenkin olemassa peukalosääntöjä millä kokemusten mukaan saadaan jo miellyttävä huoneakustiikka huoneeseen kuin huoneeseen pienelläkin vaivalla. Mitä suurin osa ei huomaa, on kuinka paljon itse huone vaikuttaa äänentoistoon. Itseasiassa jopa 80% äänestä mitä kuulet kaiuttimista useimmissa tiloissa ei tule kuitenkaan kaiuttimista vaan itse huoneesta eli seinistä, lattiasta ja katosta. Käytännössä itse huone on tärkein komponentti koko äänentoistossa, sillä on yhtä suuri ja jopa hieman suurempi vaikutus kuin kaiuttimilla. Huonekorjaimetkaan eivät tee välttämättä autuaaksi. Osa niistä toimii jopa yllättävänkin hyvin, mutta valitettavan pistemäisesti. Tämä on iso ongelma kotiteatterihuoneissa koska äänen pitäisi jakautua tasaisesti kuuntelutilaan. Paras lopputulos kotiteatteriin tulee alla olevassa suunnittelu/toteutus -järjestyksessä. Saman järjestyksen mukaan suunnitellaan myös kaikki hyvät jälkituotantostudiot ja elokuvateatterit.

1. Huone (ja sen istumapaikat)
2. Kuva
3. Kaiuttimet
4. Elektroniikka
5. Järjestelmän ohjaus
6. Asennus
7. Tarkistus
8. Kalibrointi
 
Kotiteatteriprojekteissa konsultoimme tarvittaessa rakennuttajan sekä rakenne- ja sisustussuunnittelijan kanss,a jotta saadaan suunnitelma paperilta toteutumaan toivotun kaltaiseksi. Kun projektin suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin, päästään lopputulokseen joka näyttää hyvältä ja ennen kaikkea kuulostaa uskomattoman hyvältä!
Edellinen julkaisu Denon Ceol RCD-N10 monitoiminen runsaudensarvi!