Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Miksi Harbethin kaiuttimet soivat niin hyvin?

Miksi Harbethin kaiuttimet soivat niin hyvin?

Ääni

Harbethille ominaista on laulu- ja puheäänen käsittämättömän aito ja luonnollinen toistuminen yhdistettynä miellyttävän tarkkaan ja ilmavaan ääneen. Harbethin filosofian mukaan puheäänen toistuessa mahdollisimman realistisesti, toimivat myös kaiuttimen muut osa-alueet aidon kuuloisesti. Keskialueen toistoa pidetään usein ihmiskorvan kannalta kriittisimpänä osa-alueena. Monet rankkaavatkin Harbethin kaiuttimien sointibalanssin yhdeksi luonnollisimman kuuloiseksi, jolloin puhe- ja lauluääni sekä erilaiset instrumentit toistuvat korvalle mahdollisimman luonnollisena. BBC käyttikin alun perin juuri pienintä LS3/5-kaiutinta lähikenttämonitorina puhe- ja lauluäänen arvioimiseen.

Tuotekehitys

Harbeth on tehnyt jo useamman vuosikymmenen tuotekehitystä tietokonemallintamisen avulla ja saanut tähän myös valtion rahoituksen. Nykyisellään Harbethin omat keskiäänibassoelementit kulkevat nimellä Radial 2. Elementit ovat Harbethin omaa tuotantoa ja todella pitkän tuotekehityksen tulos. Harbethin tapauksessa huippuluokan ääni saavutetaan harkitulla kokonaisuudella eli huippuluokan bassokeskiäänielementillä, mahdollisimman yksinkertaisella jakosuotimella ja musiikin mukana soivalla kotelorakenteella.

Tästä linkistä voit lukea lisää miten nykyinen Radial 2 on syntynyt!Kuva 1. Radial 2-bassokeskiäänielementti

Kaiuttimien design on hillityn retro, joka tuo kodikkaan vaihtoehdon valko-mustalle kiiltolakkapinnalle. Harbethin luonnollisen miellyttävä, ilmava ja tarkka ääni täyttää koko huonetilan upeasti, jolloin moni huomaa uppoutuvansa musiikkiin tuntikausiksi. Yleisbalanssi on miellyttävään päin kallellaan, olematta kuitenkaan tunkkainen, tumppu tai tumma. Harbethien musiikintoistokyky on sulattanut monien paatuneimpienkin hifistien sydämet. Useammalla merkin fanilla onkin kotonaan useampi pari Harbetheja. Merkin ympärillä on maailmanlaajuisesti harvinaisen vahva fanikunta. Kun ääni ja brändi ovat kunnossa, tuote myy itse itseään.

Mallisto

Mallisto sisältää tällä hetkellä viisi eri mallia, jotka kaikki soivat hiukan eri tavalla. Jokaisesta mallista löytyy samoja ominaispiirteitä, joista vahvimpana nousevat esille puheäänen autenttisuus ja miellyttävän tarkka yleissointi. Malliston kaiuttimista löytyy jokaiseen tilaan sopiva kaiutin. Harbethin kaiuttimet ovat kaiken lisäksi todella helppo kuorma vahvistimelle, koska impedanssi ei käytännössä tipu alle 6 ohmiin missään tilanteessa.

Harbeth P3ESR


kuva 2. Harbeth P3ESR

Malliston pienin malli on P3ESR, joka on rakenteeltaan suljettu kaksitiekaiutin Radial 2-bassokeskiäänielementillä. Ääneltään tämä on yksi parhaimmin soivia pikkukaiuttimia. Jokainen kaiutinta kuullut on haukkonut henkeään kaiuttimen avoimen ja suuren soundin ansiosta. Kaiutin loihtii levyltä kuin levyltä lauluäänet käsittämättömän aidon kuuloisesti, puhtaasti ja avoimesti. Bassoissa on mukavan potkuisa ja napakka yleissointi ja muuten kaiuttimen balanssi on luonnollisen ja täyteläisen neutraali. Parihinta on alkaen 1890 €.

Harbeth Compact 7 ES-3


kuva 3. Harbeth C7ES-3

Malliston toiseksi pienin kaiutin on Compact 7 ES-3, joka on refleksiviritteinen kaksitiekaiutin. Bassokeskiäänielementtinä on Harbethin omaa tuontantoa oleva Radial 2. Compact 7:n soundi on mehevän rytmikäs ja basso on todella potkiva. Kaiutin on malliston ”hauskin”, joskaan ei luonnollisin. Kaiutin sopii mahtavasti erilaisille rock-musiikin alalajeille, jazzille ja raskaammalle musiikille. Etupäällä saa toki soundia muokattua mieluisekseen eli myös klasari taipuu näillä hienosti! Parihinta on alkaen 2790 €.

Harbeth Super HL5+


kuva. 4. Super HL5 plus

Malliston toiseksi suurin kaiutin on Super HL5+, joka on melko kookas kolmitiejalustakaiutin. Kaiuttimessa on 8” Radial basso/keskiäänielementin lisäksi normaali diskantti ja superdiskantti. Ääneltään kaiutin on ilmava, miellyttävä ja luonnollinen. Ääni avautuu vaivattomasti ja pienemmälläkin volumella. Parihinta on alkaen 4190 €.

Harbethin mallisto voidaan käytännössä jakaa domestic ja monitor-sarjoihin, joista yllä olevat kuuluvat ns. domestic-mallistoon eli kotisarjaan. Monitor-sarja sisältää taas kaksi eri kaiutinta eli M30.1 ja M40.2.

Harbeth Monitor 30.1


kuva 5. Harbeth Monitor 30.1

Monitor 30.1 on lähellä Compact 7-kaiuttimen kokoa, joskin se on hieman matalampi ja leveämpi. M30.1 on malliston suurimman Monitor 40.2-kaiuttimen pikkuveli eli tarjoilee paljonkin samoja hyveitä ollen erittäin ilmava, tarkka ja realistinen. Bassokeskiäänielementti on 8” Radial2. Basso ei ole tässä kaiuttimessa liioitteleva, vaan pikemminkin napakan sävykäs. Stereokuva on monitorimaisen tarkka ja oikein sijoiteltuna kaiuttimet katoavat huoneeseen täysin. Kaiuttimien parihinta on alkaen 3190 €.

Harbeth Monitor 40.2


kuva 6. Harbeth Monitor 40.2

Monitor 40.2 on malliston suurin ja tietyssä mielessä myös neutraalein. Kaiutin on hyvin kookas kolmitiejalustakaiutin ja melko painava (38 kg) eli vaatinee kaksi miestä nostamaan se jalustalle. Bassoelementtinä on Harbethin oma 12” bassoelementti ja keskiäänielementin virkaa hoitaa 8” Radial 2. Ääneltään kaiutin on hyvinkin läpivalaiseva eli käytännössä se tarjoaa lähdemateriaalin mahdollisimman autenttisena. Äänitteen ollessa tumma kaiutin myös kuulostaa siltä ja toisinpäin. Bassoa kaiuttimesta tulee melko runsaasti eli vaatii tilaa ympärilleen runsaasti ja riittävän tehokkaan vahvistimen.

Perusmalliston lisäksi kaikista kaiuttimista on tehty myös 40-vuotisjuhlaversiot, joissa on sisällä parempi jakosuodin, sisäinen johdotus ja WBT:n liittimet. Viimeistelyinä käytetään mm. oliivipuuta, pähkinää ja hopean hohtoista eucalyptus-puuta. Harbethin kaiuttimia käytetään myös laajalti studioissa ympäri maailman. Esim. Brittien X Factorin valinta on ollut Harbeth.


kuva 7. Harbeth ja X-Factor

HifiStudio on Harbethin virallinen maahantuoja Suomessa. Helsingin, Turun ja Tampereen liikkeistä löytyy koko mallisto kuunneltavaksi. Muita jälleenmyyjiä Suomessa ovat tällä hetkellä Mr Hifi.

https://www.hifistudio.fi/fi/merkki/HAB/harbeth
https://www.harbeth.co.uk/
Edellinen julkaisu Denon Ceol RCD-N10 monitoiminen runsaudensarvi!