Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Parempaa ääntä televisioon!

Parempaa ääntä televisioon!

Television äänenparantamiseen löytyy Hifistudiolta monia erilaisia ratkaisuja. Nämä tuotteet voidaan jakaa oikeastaan kolmeen eri kategoriaan: aktiivikaiuttimet, vahvistin/passiivikaiutin-yhdistelmät ja soundbar-kaiuttimet.

Katso tuore video TÄSTÄ

1. Aktiivikaiuttimet

Aktiivikaiuttimet yhdistettynä televisioon on yksi helpoimpia ratkaisuja saada parempaa ääntä ulos televisiosta. Aktiivikaiuttimessa on sisäänrakennettu vahvistin, jolloin se voidaan kytkeä suoraan television kuuloke, -rca tai optiseen liitäntään. Kuulokeliitäntään kytkettäessä voidaan aktiivikaiuttimien äänenvoimakkuutta säätää television kaukosäätimellä, kun taas rca- ja optiseen liitäntään liitettäessä täytyy aktiivikaiuttimissa olla oma äänenvoimakkuudensäätö.

Parhaimpaan lopputulokseen päästään aktiivikaiuttimienkin kanssa hyvälaatuisen d/a-muuntimen tai esivahvistimen kanssa, jolloin voidaan ohittaa television oma d/a-muunnin. Tällöin ääni tuodaan televisiosta digitaalisesti dacille tai esivahvistimelle optisella kaapelilla tai hdmi-kaapelilla. Optista kaapelia käytettäessä äänenvoimakkuus täytyy säätää erillisen esivahvistimen kautta. HDMI-kaapelia käytettäessä voidaan ääni kytkeä television hdmi arc-liitäntään, jolloin televisio tunnistaa vastaanottavan laitteen äänijärjestelmänä ja äänenvoimakkuus voidaan hoitaa television omalla kaukosäätimellä. Tähän käyttöön hyvä laite on esim. Marantz NR1200.

Tunnetuimpia ja parhaimpia aktiivikaiuttimia ovat kotimaiset Genelecin aktiivikaiuttimet, joiden tuotanto on Iisalmessa. Näiden kaiuttimien hinnat alkavat parilta 660 eurosta. HifiStudiolta löytyy tv-äänen parantamiseen erinomainen paketti, jossa käytetään Genelecin G Three-aktiivikaiutinta sekä Bluesoundin Node 2i-esivahvistin/verkkosoitinta. Lue lisää paketista täältä.2. Vahvistin ja passiivikaiuttimet

Toinen vaihtoehto television äänen parantamiseen on liittää se erilliseen vahvistimeen, johon liitetään passiivikaiuttimet. Nykyään pääasiassa kaikista televisioista saadaan ääntä ulos digitaalisesti optisella toslink-kaapelilla, jolloin d/a-muunnos tapahtuu vastaanottavassa laitteessa. D/A-muunnin voidaan siis ajatella television ulkoisena äänikorttina. Tällöin myös päästään usein eroon ikävistä maadoitushurinoista tai muista ääntä huonontavista särinöistä.

Markkinoilla on nykyään paljon hyviä vahvistimia, joista löytyy digitaalinen sisääntulo eli optinen sisääntulo äänelle. Television yhteyteen tällaiseksi laitteeksi sopivat erinomaisesti laadukkaat hifivahvistimet kuten esim. Rotel A12, NAD C338, Pro-ject Maia ja hiukan kalliimpi Exposure XM5.

D/A-muunnin eli dac voidaan ostaa myös erikseen, mikäli vanhassa vahvistimessa ei ole digisisääntuloja tai jos halutaan mahdollisimman laadukas lopputulos. D/a-muuntimien hinnat lähtevät reilusta satasesta ylöspäin. Parhaimmillaan dac parantaa vanhan laitteiston äänen ihan toiselle tasolle eli hyvän äänilähteen merkitystä ei kannata aliarvioida!

Av-viritinvahvistimissa eli tuttavallisemmin kotiteatterivahvistimissa on taas optisen liitännän lisäksi myös hdmi-liitännät, jolloin kuva ja ääni kulkevat molemmat hdmi-kaapelia pitkin digitaalisesti. Tällöin av-viritinvahvistin on laitteiston komentokeskus, johon liitetään kaikki muut laitteet ja kaukosäätimestä valitaan mitä lähdettä katsotaan ja kuunnellaan. Televisioista löytyy nykyään myös erillinen arc-hdmi-liitäntä eli äänen paluukanava, jolloin esim. tv:n oman virittimen kautta katsottuna ääni kulkee hdmi-kaapelia pitkin vahvistimelle ja siitä kaiuttimille. Kotiteatteriviritinvahvistimeen voidaan kytkeä kotiteatteriäänijärjestelmä, jolloin päästään nauttimaan elokuvien monikanavaääniraidoista.

Valintapäätökseen vaikuttaa aina laitteen käyttötarkoitus eli musiikin kuunteluun kannattaa aina valita stereovahvistin sen paremman äänenlaadun vuoksi. Mikäli halutaan nauttia monikanavaäänestä ja tarvitaan hdmi-liitännät, kannattaa tällöin hankkia kotiteatterivahvistin.3. Soundbar-kaiuttimet

Kolmas kategoria television äänenparantamiseen ovat ns. soundbar-kaiuttimet, jotka ovat melko litteitä ja n. metrin levyisiä television alle sijoitettavia kaiuttimia. Soundbar-kaiuttimet liitetään televisioon joko optisella tai hdmi-kaapelilla. Usein näistä kaiuttimista löytyvät myös yleisimmät streamaus-palvelut sekä monihuonetuki. Hyviä vaihtoehtoja soundbareiksi löytyy mm. täältä:

HifiStudion soundbar-valikoimaTervetuloa testaamaan Hifistudion myymälään, miten saisit parempaa ääntä irti televisiostasi!
Edellinen julkaisu Denon Ceol RCD-N10 monitoiminen runsaudensarvi!