Siirry sisältöön
Levysoittimella on oma erityinen paikkansa sekä tämän päivän musiikkimaailmassa että osana äänentoistojärjestelmääsi. Se saattaa vaatia hieman erityistä huomiota, utta oikeilla asetuksilla saat levysoittimen helposti toimimaan täydellisesti.

Levysoitin tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, jota et saa suoratoistamalla musiikkia puhelimesta. Vinyyli tarjoaa autenttisen, käsin kosketeltavan kokemuksen, ja on kiehtovaa seurata miten levy pyörii ja tarkkuusmekaniikka tekee työnsä. Tässä oppaassa annamme sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla saat uuden levysoittimesi nopeasti soimaan ja voit keskittyä tärkeimpään, eli musiikista nauttimiseen.

Purkaminen ja asennus
maltti on valttia

Kun ostat levysoittimen HiFi Klubbenilta, se toimitetaan yleensä valmiiksi asennetulla äänirasialla. Tämä on hyvä asia, sillä hankalin vaihe on jo tehty puolestasi. Jäljellä on vain levysoittimen osien kokoaminen, jotka on pakattu erikseen kuljetuksen vuoksi, sekä muutaman yksinkertaisen säädön tekeminen:

  1. Aseta levylautanen paikoilleen ja vedä vetohihna käyttöpyörän ympärille.
  2. Kiinnitä vastapaino äänivarteen.
  3. Säädä neulapaino ja anti-skating.
  4. Liitä levysoitin äänentoistojärjestelmään.

Vaikka tämä kuulostaa ehkä monimutkaiselta, etenkin jos olet uusi levysoittimien parissa, käytännössä homma on todella yksinkertaista ja vie vain muutaman minuutin. Levysoittimen mukana tulee selkeät ohjeet, ja tarvittaessa autamme sinua mielellämme myös liikkeessä. Helppoa, eikö?

Kun levysoitin on koottu ja säädetty, on aika päättää, mihin se sijoitetaan. Tärkeintä on, että levysoitin asetetaan vakaalle, tärinättömälle ja vaakasuoralle alustalle, jotta mekanismi toimii optimaalisesti. Paras ratkaisu on kiinnittää levysoitin hyllylle, joka on ruuvattu kantavaan seinään. Tukeva HiFi-kaluste tai hylly käy myös, kunhan levysoitin ei ole liian lähellä kaiuttimia – muuten ääni voi muuttua epätarkaksi kun käännät äänenvoimakkuutta suuremmalle.

Jos haluat nauttia levysoittimestasi täysillä, muista käsitellä sitä varoen ja huolehtia arvokkaista levyistäsi. Jos ääni alkaa yhtäkkiä vääristyä, vaikka asetukset ovat oikein, neulaa pitää luultavasti puhdistaa. Jos neula hyppii urasta, kun kävelet laitteiston ohi, kannattaa harkita levysoittimen ripustamista seinälle. Ja jos suosikkilevysi on yhtäkkiä aivan käyrä, älä jätä sitä enää seuraavalla kerralla aurinkoon. Sellaista vinyyli on, ja se kuuluu osana sen viehätystä.

Liitäntä
missä RIAA-vahvistimesi sijaitsee?

Levysoittimien hämmentävin yksityiskohta on varmasti RIAA-vahvistin, jota tarvitset vinyylilevyjen kuunteluun. RIAA-vahvistinta käytetään vain levysoittimien kanssa, sillä se vahvistaa äänirasian tuottaman heikon signaalin samalle tasolle kuin muut musiikkilähteet, kuten CD-soitin tai suoratoistolaite.

Ilman RIAA-vahvistinta levysoittimen ääni on niin hiljainen, että sitä on lähes mahdotonta kuulla. Tästä syystä levysoitinta ei voi liittää suoraan mihin tahansa vahvistimeen. Jossain kohtaa signaaliketjussa täytyy olla RIAA, mutta sen ei tarvitse olla aina levysoittimessa – se voi sijaita kolmessa eri paikassa:

  • Sisäänrakennettuna levysoittimeen
  • Sisäänrakennettuna vahvistimeen (dedikoitu Phono-liitäntä)
  • Erillisenä laatikkona levysoittimen ja äänentoistojärjestelmän välissä

RIAA
levysoittimessa

Jos levysoittimessa on sisäänrakennettu RIAA-vahvistin, sinulla on lähes vapaat kädet. Et tarvitse erillistä levysoittimen liitäntää, vaan voit liittää sen mihin tahansa vahvistimeen tai aktiivikaiuttimiin, kunhan laitteessa on liitäntä ulkoiselle äänilähteelle. Tämä liitäntä on yleensä merkitty AUX, mutta se voi myös olla nimetty CD tai muuksi.

RIAA
äänentoistojärjestelmässä tai vahvistimessa

Jos vahvistimessasi on sisäänrakennettu RIAA-vahvistin, voit liittää minkä tahansa levysoittimen Phono-liitäntään. Jos myös levysoittimessasi on sisäänrakennettu RIAA, se on kytkettävä pois päältä.  Jos tätä mahdollisuutta ei ole, voit käyttää tavallista AUX-liitäntää. Muista kuitenkin, että et voi käyttää kahta RIAA-vahvistinta samassa ketjussa.

Erillinen
RIAA-vahvistin

Jos levysoittimessasi tai äänentoistojärjestelmässäsi ei ole sisäänrakennettua RIAA-vahvistinta, voit hankkia sen erikseen pienenä lisävarusteena. Näitä erillisiä RIAA-vahvistimia löytyy edullisista malleista aina high-end-tasoisiin laitteisiin. Siksi niitä käytetään sekä välttämättömänä laitteena että laadukkaana päivityksenä. Audiofiileille, joilla on Moving Coil -äänirasia, erillinen RIAA on usein tarpeellinen.

Huom: Useimmat sisäänrakennetut RIAA-vahvistimet (ja jotkin erilliset) tukevat vain tavallisia Moving Magnet -äänirasioita (MM). Jos sinulla on Moving Coil -äänirasia (MC) tai jos haluat tulevaisuudessa päivittää MC, muista tarkistaa, että RIAA-vahvistimesi tukee myös sitä.