Hyppää sisältöön
Ensiesittelyssä: Vitus Audio RI-100 -  integroitu vahvistin

Ensiesittelyssä: Vitus Audio RI-100 -  integroitu vahvistin

Merkin ensimmäinen Suomeen rantautuva laite on melko raskaan sarjan integroitu stereovahvistin sisäänrakennetulla dacilla. Painoa laitteella on huimat 37 kg ja viimeistelyn laatu on käsinkosketeltavan priimaa… juuri sellaista jota tämän hintaluokan laitteelta toivoisi oletettavan! Vahvistimen virranantokykyyn on panostettu todella paljon, jolloin laitteen tehoreservit riittävän aina vaikeimmille kaiutinkuormille asti. Tehoa vahvistin jaksaa puskea 8 ohmin kuormaan 300 wattia ja 4 ohmiin yli 600 wattia. Tällaisia teholukemia saadaan yleensä vain järeimmistä monopäätteistä, joten kyseessä on melkoinen mörssäri. Liitäntäpuolella laite syö sisäänsä sekä xlr:t että rcat:t ja digisisääntuloina perinteiset coaxiaalin, optisen, usb:n ja aes/ebun. Värivaihtoehtoina on hopea ja musta sekä lisähintaan mm. valkoinen tai kulta. Maailmalla monet raskaita settejä omistaneet ovatkin vaihtaneet koko laiteläjänsä tähän ”yhden boksin ihmeeseen”. Laitteen sisuskalut on koottu erittäin tarkalla pieteetillä ja kaikki boardit tehdään mm. Tanskassa Vituksen äärimmäisen tarkkaa laadunvalvontaa silmällä pitäen.

Hinta: 12 000 € + 2000 dac-moduuliMiten tämä laite sitten soi? Vitus Audion ääntä voisi luonnehtia erittäin puhtaaksi, kontrolloiduksi, vakaaksi, isoksi ja tarkaksi. Erilaisilla musiikkityyleillä huomaa laitteen todella sielukkaan äänen, jolloin eri soittimien ja laulajan sävytoisto on jotain todella aidon kuuloista. Basso mäjähtää voimalla alas pysyen erittäin kontrolloituna ja nopeana. Äänikuva on todella iso ja hologrammimainen, jolloin kaiuttimet katoavat täysin stereokuvasta luoden vain ison ja tarkan live-esityksen kaiutinlinjan väliin ja taakse. Äänestä puuttuu kaikki karheus, koleus ja epäpuhtaus… pelkästään musiikin sisältö toistuu todella nautittava myös hiukan huonommin äänitetyillä levyillä!

Vitus Audiota olemme soittaneet pääasiallisesti B&W:n uuden 800-sarjan kanssa poikkeuksellisen hyvin tuloksin. 800-sarja on erittäin vaativa toistettava jo ensinnäkin vaikean impedanssikäyttäytymisen vuoksi. Kaiuttimet vaativat kaverikseen erittäin korkeatasoisen etupään, jotta niiden täysi potentiaali saadaan valjastettua. Vitus Audio orjuuttaa jopa isoimpia 800-sarjalaisia, jolloin päästään nauttimaan todella alasulottuvasta ja kontrolloidusta bassotoistosta yhdessä avoinaisen ja puhtaan diskantin kanssa. Näistä kaiuttimista saa riittämättömällä etupäällä todella ohutta ja ylikirkasta ääntä pihalle, joten etupään täytyy olla riittävänä hyvä.

Haluaisin tähän loppuun lainata erään pitkän linjan harrastajan kommentointia laitteen kotikuunteluun liittyen:

" Paras kuulemani integroitu?

Hieno laite pysäytti arvottamaan kautta aikojen kuuntelussa olleita integroituja. Onko tämä paras? Onko joku muu paras? Voiko näitä edes vertailla? No, voihan näitä. Mark Levinson 585 tarjosi eniten hifiä ja tässä huippuporukassa ehkä vähiten musiikkia. Toisaalta tekninen toteutus ja käytettävyys olivat pääosin mainiossa kuosissa. T+A PA 3000 tarjosi järkähtämätöntä auktoriteettia ja melko mustaa taustaa. Erittäin laadukas ääni ja kertakaikkisen upea tekninen toteutus olivat mys T+A:n valtteja. ASR oli ääneltään ihastuttavan avoin, erityisesti ilman tassuja kivilevyllä istuen. Miinuksena oli taas tietty aktoriteetin puute, jota ykkösen akkuversio ei täysin paikkaa, tosin resoluutiota tulee akkujen kanssa lisää. Tarvittaisiin siis kakkosversiota, mutta sitä en ole omassa setissäni kuullut.

Klikkaa kuvaa niin näet isomman versionNimi:  Vitus rakissa.jpg

Näyttöjä: 17

Koko:  71,1 KB

VA:n perusmalli(!) on jonkinlainen kompromissi T+A:n ja ASR:n välissä. Ja muistinvaraisten kuulokuvien perusteella VA RI-100 on paras omassa setissä vieraillut integroitu vahvistin. Hifi Studio Turulla on tässä käsissään upea laite ja varmasti muutenkin upea, joskin sikakallis High End -merkki. Lauri Eskola voikin hymyillä nykyisin aika leveästi, vaikka markkinat tuskin hirmuisen laajat Suomenniemellä ovatkaan. Jos perusmalli on tätä laatuluokkaa, niin mitä sitten huippumallit ovatkaan. Kannattaa tutustua, todellakin kannattaa."  -hifiharrastaja nimim. einno


Laitetta pääsee kuulemaan yhdessä B&W:n 800-sarjan nyt ensi alkuun Turun HifiStudiolla ja myöhemmin myös esim. HifiExpo-messuilla Helsingissä.  

Tuotelinkki
Valmistajan sivut
Edellinen julkaisu Bang & Olufsen Stage - maailman paras soundbar?